Bemutatkozás‎ > ‎

Implantáció, fogbeültetés

implant metszet

Az implantáció a teljes, vagy részleges foghiány pótlására szolgáló eljárás. A műtét előtt orvosi vizsgálatok és röntgenfelvételek alapján történik az implantációs fogpótlás tervezése és az időpont egyeztetése. A tervezett időpont előtt két nappal, napi kétszer klórhexidines szájöblögetést kell kezdeni. Amennyiben az orvos szükségesnek ítéli, a műtét előtt egy órával antibiotikumot kell bevenni a gyulladásos szövődmények elkerülése céljából.

Egy, vagy több foghiány pótlása esetén a hiányt határoló fogakat nem kell lecsiszolni. Ilyenkor szóló koronával, vagy többtagú híddal rögzített pótlást kapunk a szomszédos fogak épségének megőrzése mellett.


 Teljes fogatlanság esetén megfelelő csontkínálat mellett (amit csontpótlóval művileg is megteremthető) teljes rögzített pótlást is készíthetünk. Ehhez alsó állcsontban minimum hat, felső esetében minimum nyolc implantátum szükséges.


 

A kivehető pótlások rögzítettsége nagymértékben fokozható a műgyökerek beültetésével.. Az alsó állcsontban minimum kettő a felsőben minimum négy implantátum szükséges a megfelelő stabilitás eléréséhez. A műgyökér felépítménye láthatatlanul a fogpótlásban az erre speciálisan kialakított részben helyezkedik el.


A beültetés módja:

Egyfázisú beültetés:


Megfelelő feltételek esetén a fog eltávolításával egy ülésben behelyezhető az implantátumok, melyekre akár a műtét után pár nappal fogpótlás készíthető. Mindez csak akkor valósítható meg, ha az íny és a fogmeder nem gyulladt és az implantátum becsavarva kellő stabilitást ér el - ez a befogadó csont minőségén, keménységén múlik. Jelen vizsgáló módszereinkkel az implantátumok elsődleges stabilitása előre nem határozható meg teljes biztonsággal csak a műtét során tudjuk megmérni!Ugyanígy egyfázisú módszert alkalmazhatunk a már meglévő foghiány esetén is, ha a beültetett műgyökérre a beépülési periódust nem kivárva fogpótlást készítünk. Az egyfázisú beültetéssel készített - azonnali fogpótlások terhelése a beépülési periódus 3-4 havi időszaka alatt tilos! A nehezen megvalósítható terhelés-mentesítés és a nagyobb fertőződési veszély miatt e módszer sikertelenségi aránya a hagyományos kétszakaszos beültetésnél valamivel magasabb lehet.

Kétfázisú beültetés:

Az implantátum behelyezésének első műtéti fázisa az íny sebészi bemetszésével kezdődik. Ezt követi az implantátumot befogadó csontágy kifúrása az íny alatti csontba. Ide kerül behelyezésre a műgyökér, mely fölött az ínyt hézagmentesen öltésekkel zárjuk. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. A varratokat általában a műtétet követő egy hét után távolítjuk el, addig a szájban átmenetileg szúró, csiklandozó érzést okozhat. A műtétet követően két hetes gyógyulási időszakban kivehető fogsort csak abban az esetben lehet viselni, ha annak illeszkedését fogorvosa ellenőrizte és az új helyzetnek megfelelően szükség szerint korrigálta, de alapvetően a sebgyógyulási zavarok nagyobb eshetősége miatt nem javasolt. Rágni, fogsorragasztót használni a műtét után két hétig tilos! Pépes ételek fogyasztása ajánlott.

A sebgyógyulást követően átmeneti pótlás készíthető. Ez történhet a meglévő fogsor alábélelésével, átalakításával, vagy készülhet akár teljesen új fogsor is.
A műgyökér behelyezése után 3-4 hónap múlva következik a másik műtéti fázis, az implantátum "felszabadítása". Ebben a szakaszban az implantátum fölött az ínyen kis nyílást készítünk, majd ún. ínyformázó csavar kerül a műgyökérbe, mely körül az íny annak formáját követve gyógyul meg kb. 7-14 nap alatt. Ezt követően készül a fogpótlás, mely csatlakozik a csontban rögzült implantátumhoz. Az implantátumnak érző beidegzése nincs, ezért a pótlást saját foghoz hasonló használata egyéntől függően több-kevesebb hozzászokási időt igényel.

Rendelőnkben a KaVo-Kerr csoport  Implant Direct márkájú implantátumait használjuk.


Comments