KépgalériaIPS e-MAX

Tamás Katona, 2014. febr. 2. 12:36   [ 2017. jan. 29. 12:03 frissítve ]

    Az életben sokszor nem adatik meg hogy újra próbálkozhassunk, még egy lehetőséget kapjunk. Ha valakit mégis hozzásegíthetünk egy újrázáshoz az felemelő élmény. A képsorozaton egy ilyen második lehetőségről tudósítunk.  A fotók közvetlen a pótlások rögzítése után készültek. Természetesen az esztétika növelhető a lágyrészsebészeti módszerekkel.
 A felhasznált anyagok a lichtensteini Ivoclar-Vivadent cég IPS e-MAX nevű anyagának és VARIOLINK II ragasztójának a felhasználásával a Kaposvári Kapos-Dent Art fogtechnikai laboratóriumában készült. Az IPS-E MAX anyagról angolul  itt olvashat bővebben. További magyar nyelvű információért keresse fel az Ivodent Magyarország Kft honlapját.

IPS e-MAXNévtelen

Tamás Katona, 2014. febr. 2. 12:35   [ 2014. febr. 2. 12:37 frissítve ]


Trauma, metszőfogtörés

Tamás Katona, 2013. nov. 4. 11:44   [ 2014. júl. 16. 7:15 frissítve ]

Trauma, metszőfogtörés

7 éves páciensemmel a sérülés napján találkoztunk. A letört fogdarabot vízben hozták. (dicséretes!) A fogbél teljes szélességében kilátszott. Mivel ebben az életkorban  ezeknek a fogaknak a gyökérfejlődése nem zárult le, fontos életben tartani a fogbelet. Az életben maradt fogbél felelős a gyökérfejlődés befejezéséért.

Érzéstelenítés után részleges kb.  2-mm mélységben fogbél-amputációt végeztünk. A vérzés megszűnte után fehér MTA pasztával fedtük a pulpasebet.Az MTA paszta kötése után, cement fedést készítettünk a pasztára.

Végül a letört fogdarabot visszaragasztottuk. Rendszeres vitalitásvizsgálatot végzünk havonta majd félévente.

Prettau Zirkon

Tamás Katona, 2013. ápr. 24. 11:53   [ 2014. febr. 3. 2:50 frissítve ]

Nehéz helyzetben voltunk, mert évek óta húzódott ez az ellátás. Sajnos csak két alkalommal tudtunk találkozni. Feszített volt a program. Cirkónium oxid (prettau cirkon) a pótlások alapja. Nagyfokú fogkopás miatt gyökérkezelésekre is szükség volt.  A továbbiakról a képek mesélnek....

PrettauZirkon

Ha csak pár fog maradt már....

Tamás Katona, 2010. aug. 1. 13:35   [ 2010. aug. 6. 23:01 frissítve ]


 Nagyon kevés megmaradt fogra készíthető pótlásokról közlök pár képet. Remélem jól látható és érthető néhány
 részlet. Itt ugye egy 3 foggyökérre ragasztott patentra kapcsolt felső kivehető fogsor látható, valamint egy másik
 patentokra és vállas koronákra kapcsolt fogsor.  A három foggyökérre kapcsolt fogsort gyökérkezelt fogakra lehet
 csak elkészíteni.  Előnye, hogy fogvesztés esetén javítás nélkül a fogsor tovább hordható.  A koronák és a fogsor
 kombinációjánál sajnos fogvesztés után a fogsort javíthatjuk,  nagyobb balszerencse  esetén  újat  kényszerülünk
 készíteni! Természetesen az itt bemutatott eseteket a  lehető  legnagyobb  komfort  elérésére  implantátumokkal
 is meg lehet oldani...ebben az esetben rögzített pótlásokat tervezünk!Cirkónium-oxid

Tamás Katona, 2010. aug. 1. 13:15   [ 2011. jan. 5. 1:06 frissítve ]

Hát  ez  egy  szenzációs  anyag!   Koronák,  és hidak   vázanyagaként használjuk a fémötvözetek kiváltására.  Nem  fémes  tulajdonságú!  Segítségével   teljesen  fémmentes  pótlásokat   tudunk készíteni    Nincsen tudomásunk allergizáló hatásáról. A hagyományos fémvázas pótlásoknál ez egyáltalán nem ritka! Szokás biopótlásnak is nevezni egyes helyeken.   A  legnagyobb  előnye  a fényáteresztő képessége.  Teljesen élethű pótlásokat tudunk készíteni.  A szavaknál persze a mai bejegyzés képei sokkal beszédesebbek. Az ára, hát igen de az a helyzet, hogy az utóbbi években  felére  esett  vissza,  ma  olcsóbb  mint  a  nemesfémekre   készített  kerámia!  A Kapos-Dent Art fogtechnikai laboratóriumában a Zirkonzahn rendszert használják mindenki megelégedésére.

A rögzített pótlásokról

Tamás Katona, 2010. aug. 1. 6:52   [ 2010. aug. 1. 13:07 frissítve ]A rögzített ( felragasztott) fogpótlások közül legelterjedtebb  a fémkerámia pótlás, mely áll egy fém vázból és a ráégetett kerámiából. A fémváz adja a pótlás merevségét, a kerámia pedig eltakarva  a vázat az esztétikát. A fémvázról: olcsó könnyen megmunkálható fémekkel dolgozunk(nikkel, kobalt, króm). Ilyen fémekből vannak többnyire a bizsuk, a ruhákon található fém gombok. Az ezekre viszketéssel, bőrpírral reagáló pácienseknél felmerül a fémallergia gyanúja. Ilyen esetekben fogászati allergológiai vizsgálat segítségével meghatározhatjuk, mely fémeket használhatjuk a pótláshoz. Sajnos gyakran csak az aranyötvözetek jönnek szóba. Ára miatt a cirkónium-oxidra égetett kerámia pótlásokra egyre gyakrabban esik pácienseink választása

Az utóbbi időben elterjedőben vannak a fémmentes pótlások is. A fémmentes pótlások anyaga lehet üvegszál erősítésű műanyag, vagy cirkónium illetve tiszta kerámia. Esztétikájában a cirkónium hasonlít legjobban a saját fogakhoz, és jóval tartósabb a műanyagoknál.
Természetesen a fogakból a pótlás helyigényének megfelelően el kell csiszolnunk.  Az alábbi képsoron
 egy fémkerámia pótlás készítésének főbb fázisait láthatjuk.

Öregedés

Tamás Katona, 2009. okt. 14. 23:16   [ 2016. jan. 31. 8:20 frissítve ]

A fogszínű tömések műanyagból készülnek. Minden műanyag öregszik. Ime egy példa. Nem szuvasodás miatt cseréltük ki a töméseket!

Hogy zajlik ez a kezelés?

Tamás Katona, 2009. okt. 14. 23:11   [ 2010. aug. 1. 13:48 frissítve ]

Az angol nyelv ismerőinek javaslom az alábbi fogszuvasodásról szóló internetes oldalt itt érdemes a kapcsolódó videókat is megnézni, mert sok hasznos információt nyerhetünk ha csak megtekintjük az animációkat. Szuvasodás kialakulásától az implantátumok készítésén keresztül, a gyökérkezelésen át minden fontos fogorvosi tevékenységről készült videót találunk itt.

1-9 of 9